Trinidad Scorpion Butch Taylor

Trinidad Scorpion Butch Taylor znana również jako Trinidad Scorpion Butch T jest kultywarem papryki habanero i jest zaliczana do najostrzejszych odmian. Sama nazwa ma być nawiązaniem do miejsca jej wyhodowania a konkretnie Trynidadu, gdzie też została pierwszy raz wyhodowana przez Butcha Taylora. Papryka ta trafiła do księgi rekordów Guinnessa. Wyniki testu laboratoryjnego wykazały ostrość rzędu 1 463 700 jednostek w skali Scoville’a. Trinidad Scorpion Butch Taylor nie jest odmianą dla amatorów..

Gatunek: Capsicum chinense

Ocena ostrości: Ekstremalnie ostra

SHU: 1,000,000 – 1,463,700

Średnia SHU: 1,200,000

Kraj pochodzenia: Trynidad

Kształt: Okrągły z wyraźnie zarysowanym ogonkiem (żądłem skorpiona) – 5-7 cm.

Smak: cytrusowy, tropikalny, ziemisty, metaliczny i pikantny.

Trudność w uprawie: 7.

Ciekawostka: Występuje w wielu odmianach kolorystycznych: klasycznej czerwonej, zielonej, żółtej, pomarańczowej i czekoladowej.

trinidad scorpion butch tylor

Podsumowując, Trinidad Scorpion Butch Taylor należy do papryk zaliczanych do super hotów, który wyróżnia się aromatem i smakiem. U młodych owoców dość mocno atakuje nutami cytrusowymi. U starszych owoców przebija się znacznie ziemisty posmak i zapach. Po zjedzeniu momentalnie wkręca się wysoki poziom ostrości, który utrzymuje się przez długi czas po spożyciu. Nie jest to papryka dla amatorów bo już nie jednego zmiotła z nóg. W uprawie bardzo wdzięczna, krzaki dorastają do 120 cm. Okres wegetacji średnio 120-150 dni. Wymaga miejsca ciepłego – w słońcu bądź pół słońcu, w graniach 24 – 28 stopni Celsjusza. Minimalna wielkość donicy: 12 litrów.

Zobacz też: Chilipedia

Zobacz też: Jalapeno