Trinidad Moruga Scorpion

Trinidad Moruga Scorpion, po pierwsze to legenda. Po drugie – powiedzieć, że jest ostry to jak jak by nic nie powiedzieć. Po trzecie to jedna z najostrzejszych papryk na świecie, która ustępuje chyba tylko i wyłącznie Carolinie Reaper. Przy tej papryce Jalapeno to plac zabaw, Scorpion nie uderza od razu po zjedzeniu – ta ostrość się buduje. W ustach narasta ogień, później pojawia się pot i odrętwienie a na końcu przychodzi przeraźliwy ból.

Gatunek: Capsicum chinense

Ocena ostrości: Ekstremalnie ostra

SHU: 1,200,000 – 2,000,000

Średnia SHU: 1,600,000

Kraj pochodzenia: Trynidad

Kształt: Okrągły, do podłużnego z wyraźnie zarysowanym ogonkiem (żądłem skorpiona) – 5-7 cm zazwyczaj o chropowatej powierzchni.

Smak: słodki, cytrusowy, tropikalny, ziemisty, metaliczny i pikantny.

Trudność w uprawie: 6.

Ciekawostka: Występuje w wielu odmianach kolorystycznych: klasycznej czerwonej, zielonej, żółtej, pomarańczowej i czekoladowej.

trinidad moruga scorpion

Podsumowując, Trinidad Moruga Scorpion należy do super hotów, który wyróżnia się aromatem i smakiem – z biegiem czasu będzie Ci dane go poczuć. U młodych owoców dość mocno atakuje nutami cytrusowymi. U starszych owoców przebija się znacznie ziemisty posmak i zapach. Nie należy tej odmiany lekceważyć. Jeżeli jesz ją pierwszy raz to rób to ostrożnie. W uprawie bardzo wdzięczna, krzaki dorastają do 140 cm. Okres wegetacji średnio 120-150 dni. Wymaga miejsca ciepłego – w słońcu bądź pół słońcu, w graniach 24 – 28 stopni Celsjusza. Minimalna wielkość donicy: 12-18 litrów.

Zobacz też: Jalapeno

Zobacz też: Trinidad Moruga Butch Taylor