Jalapeno

Jalapeno to najpopularniejsza ze wszystkich chilli. Powszechnie używana w kuchni domowej jak i gastronomi dzięki swojej delikatności i lekkiej pikantności.

Gatunek: Capsicum Annuum

Ocena ostrości: Średnia

SHU: 2,500 – 6,000

Średnia SHU: 4,500

Kraj pochodzenia: Meksyk

Kształt: Podłużny, do 7 cm.

Smak: delikatny, trawiasty, gorzki.

Trudność w uprawie: 1/2.

Ciekawostka: Jalapeno można zbierać zielone oraz czerwone. Zielone Jalapeno nadaje się do zbioru w momencie pojawienia się na owocach podłużnych żółtawych pasków.

jalapeno

Jalapeno to bardzo popularna i bardzo lubiana odmiana papryki. Cechuje się zrównoważoną ostrością dla tych, którzy lubią odrobinę ostrości, ale nie chcą rzucać wyzwania swoim kubkom smakowym i żołądkom. To jedna z najwspanialszych papryczek pod kątem kulinarnym na świecie, która trafia do dań kuchni teksańsko-meksykańskiej, tajskich przepisów, hiszpańskich potraw i nie tylko. Papryka Jalapeno znalazła swoją niszę i ma wielkich fanów na całym świecie. Jest idealna na początki domowej uprawy ze względu na łatwość uprawy i niskie wymagania.

Zobacz też: Chilipedia

Zobacz też: Dragon’s Breath – jak to z nim jest?