Chillipedia

Chillipedia to pierwsza polska encyklopedia ostrej papryki. Wszystkie zdjęcia i opisy są autorskie. Całość będzie powoli rozwijana krok po kroku.. Może i powoli ale na bazie własnej uprawy. Kliknij w poniższe zdjęcie by przeczytać więcej o danej odmianie. Poniżej postaram się Wam wytłumaczyć krok po kroku jak czytać opisy poszczególnych odmian.

Ocena ostrości: ŁagodnaŚredniaOstraEkstremalnie ostra.

SHU – Skala Scoville’a: To punktowa skala ostrości, czyli pikantności danej potrawy, głównie używana w stosunku do papryk. Określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości.

Min/max SHU: Pamiętajcie, że określając SHU zwykle podaje się maksymalne. To oznaczenie będzie podawało minimalny i maksymalny poziom ostrości ponieważ każdy owoc ma inną ostrość.

Średnia SHU: Opisuje średnią ostrość jaką osiąga dana odmiana papryki.

Japaleno X: To porównanie danej odmiany do papryki Jalapeno, tzn. ilokrotnie dana papryka jest bardziej ostra od Jalapeno.

Smak: Słodki, owocowy, cytrusowy, tropikalny, dymny, ziemisty, kwiatowy, orzechowy, delikatny, trawiasty, słony, pieprzny, metaliczny i pikantny.

Trudność w uprawie: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 (1 – bardzo prosta w uprawie, 10 – bardzo trudna w uprawie)

raja mirch
Raja Mirch
naga morich
Naga Morich
naga jolokia
Naga Jolokia
jamaican hot
Jamaican Hot
habanero orange
Habanero Orange
habanero chocolate
Habanero Chocolatte
fatali yellow
Fatali Yellow
fatali white
Fatali White
carolina reaper
Carolina Reaper
black bhutlah
Black Bhutlah
apocalypse yellow
Apocalypse Yellow
apocalypse scorpion chocolate
Apocalypse Scorpion Chocolatte
7 pot katie
7 Pot Katie
7 pot brain strain
7 Pot Brain Strain
7 pot douglah
padron
Padron